Вечір пам'яті Ярослава Теплого "Свіча Любові"

Вечір пам'яті Ярослава Теплого "Свіча Любові"Шановні друзі! Запрошуємо до перегляду вечора пам'яті Знакової постаті України, вірного сина Лемківщини, Заслуженого артиста України Ярослава Теплого "Свіча Любові", котрий пройшов у Житомирському Домі української культури. Згадаймо добрим словом Голову Житомирської обласної організаціі ВУТ "Лемківщина",нашого соловейка, друга, порадника, нашого МАЕСТРО! Світла та вічна память славному Сину Лемківщини.

Відроджена спадщина або Лемківський медяник родини Теплих.

Відроджена спадщина або Лемківський медяник родини Теплих.
У книзі, на основі власного досвіду, польових досліджень, а також вітчизняної та зарубіжної літератури, зібрано матеріал про об’єкт нематеріальної культурної спадщини, виготовлення якого було втрачено і нині ревіталізовано, – лемківський медяник (пряник), етногастрономічний виріб, що випікали як обрядове печиво в ХVI-ХХ ст. мешканці Лемківщини та інших українських історико-етнічних земель Закерзоння. Розглянуто передумови та найімовірніший історичний період його виникнення, етимології, рецептури, прянощі, стадії технологічного процесу приготування, випікання та поширення на території Лемківщини та України.

ПЕРЕДНЄ СЛОВО до книги Ярослава Теплого «ЛЕМКІВСЬКИЙ МЕДЯНИК»

ПЕРЕДНЄ СЛОВО  до книги Ярослава Теплого «ЛЕМКІВСЬКИЙ МЕДЯНИК»
Нова книга невтомного лемківського діяча, яку читач тримає в руках, є черговим здобутком його наполегливих дослідницьких зацікавлень рідною культурою. Втім, якщо в «Українській Атлантиді» завданням Ярослава Теплого було якомога уважніше зібрати культурні скарби Лемківщини, то цього разу він поставив перед собою значно амбітніші цілі. Йдеться про те, що метою і завданнями цього етнокультурологічного дослідження є з’ясування обрядового значення призабутого феномену русинської хліборобської культури – лемківського медяника (пряника).

«ОКУПАЦІЯ» МАДРИДА… ЛЕМКАМИ. 27 травня 2018 року

Звичайно, що це - фейк. Адже такого, ясна річ, ні дотеперішня історична хронологія не знала, та й надалі такого, стовідсотково, не передбачається. А ось про творче «загарбання» іспанської столиці цим напрочуд цікавим, добродушним, талановитим народом після недільного проведення «Лемківської ватри» можна сміливо стверджувати. Та й не лише лемками, але й загалом українцями, яких напхалося в культурно-освітній центр «Дивосвіт», що в містечку Алькоркон поблизу Мадрида, немало. 

Лемківський підсумок ХХ ст. й перспективи на ХХІ-е

Лемківський підсумок ХХ ст. й перспективи на ХХІ-еПід назвою „лемки“ розумію українське населення, що виводиться з Лемківщини – історичного регіону, розміщеного в Карпатах, на польсько-словацькому пограниччі.

Акція зради

Акція зрадиПроведена впродовж двох місяців операція виселення останніх українських автохтонів з земель уздовж кордону Польщі з СРСР та Чехословаччиною стала символом усіх депортацій українців. У чому сила негативного ореолу акції „Вісла“? Що пересічний українець знає про акцію „Вісла“? На жаль, він знає тільки те, що йому пропонують знати українські медії. Вони, своєю чергою, оперують найрізноманітнішими комбінаціями в рамках кількох понять-кодів: „Польща“, „депортація“, „1947“, „українці“

Українці між Кресами та Закерзонням

Українці між Кресами та ЗакерзоннямУкраїнська громада Польщі скидається на великий історичний музей, де недоторканно збережено українські душі зразка 40-х років XX століття. Певно, для кожного з тих останніх 36 тисяч, які в переписі 2002 року наважилися записати себе українцями, проблема польсько-українського протистояння є так само гострою, як і 60 (сьогодні вже 74 роки- ред.) років тому.