ХXІX Лемківска ватра -2011


ХXІX Лемківска ватра -2011


Фестиваль лемківської культури «Лемківска Ватра» (Łemkowska Ватра) в Ждині (Zdynia, Polska) є час щорічних, дуже важливих зібраннь лемків, їхніх родин всіх поколінь. Зібрання, зустрічі, на котрих їх об'єднують спільні пісні, можливість обговорити важливі питання свого буття. Це також час взаємного міжкультурного діалогу в транскордонному вимірі в трикутнику Польща, Словаччина та Україна. Все це створює можливість для обміну ідеями для добросусідських відносин, і, перш за все, розуміння специфіки лемківської культури та історії.

У цьому році, 29 ВАТРА буде горіти з 22 по 24 липня, як завжди, в Ждині, недалеко від Горлиць.

Організований Об'єднанням лемків у Польщі Фестиваль лемківської культури «Лемківска Ватра» є одним з найбільших лемківських масових заходів у світі. Розкручений протягом багатьох років бренд зміцнив значення фестивалю як однієї з найбільших міжнародних мистецьких подій Карпатського регіону. Імпреза, що триває три дні, має циклічний характер і є свого роду поєднанням культурних традицій з сучасною формою відпочинку. Ватру супроводжують, окрім виступів творчих колективів та окремих виконавців, урочистості, Лемківска Спартакіада, конкурси, виставки та демонстрація традиційних ремесел.

Ватра збирає щороку від 6-10 тисяч чоловік, мешканців Низького Бескиду, гостей і туристів як з Польщі, так і з-за кордону, у тому числі з Канади, України, Словаччини, США, Хорватії, Сербії, Угорщини і Австрії. На фестивальній сцені амфітеатру сотні виконавців народної музики, року, фолку, джазу та різних театралізованих сценічних форм. Один з постійних елементів цієї події є презентація карпатських традицій виробництва мазі з нафти на основі досвіду відомого мазярського села Лосє. Приїзд мазярського возу і показ видобування нафтових продуктів є завжди популярним серед ватрівчан.Не менш важливим унікальний аспектом цього свята є також візити і участь у ньому відомих світових діячів культури і політики.

Лемківска Ватра в Ждині в 2007 році була нагороджена журі конкурсу Pro Bono Publico за кращу громадську роботу.

Лемківска Ватра несе, перш за все, дуже важливо місію. Вона інтегрує нащадків тих, хто зазнали депортацій 1944-1951 рр. та акції «Вісла»1947 року, розкиданих по всьому світу на шматочку землі їхніх бабусь і дідусів.

Полум'я, яке спалахує в липні, повинен палахкотіти в їхніх серцях до наступного року. Це своєрідний календар в житті кожного Лемка - рік розрахований з липня по липень, з Ватри до Ватри.

Віриться , що кожен на Ватрі знайде щось для себе, а може й себе - для всіх.

Приїжджайте на Ватру, незважаючи ні на що іноді навіть на негоду, бо це ваша "Ватра", вона чекає на Вас..

ВІД ОРГАНІЗАТОРІВ.
Програма справ Лемківської Ватри коротенько.


Звичайно, ми робимо все, щоб програма цього року була цікавою і привабливою. Ми знаходимося в процесі формування блоків програми творчих виступів, особливо на вечірній (нічній) сцені.

Втретє програму почне Сієста поезії і літератури, і не тільки ... Ласкаво просимо до біло-зеленого намету на інтелектуальне свято, всіх, і, не тільки ватряних інтелектуалів.

Ми також не забули про самих наймолодших учасників Ватри.

Шановні батьки! Запрошуємо Ваших дітей до участі у 4-й Ватрочці, де вашим дітям, безумовно, не буде нудно. В програмі Ватрочки різноманітні, і не тільки мистецькі, конкурси, ігри та забави, і, головне, музика.

Постійним елементом ватряного ландшафту є також представлені виставки: традиційні лемківські ремесла, художні майстерні, семінари зі дерев'яної скульптури, плетіння бісеру,виготовлення прикрас з повсті (фільцу) або написання Великоднього яйця.

А охолонути від напруженої програми можна за допомогою замочування ніг у потічку чистої мінералізованої гірської води.

Ми запрошуємо до співпраці всіх молодих душею, що працювати разом для створення хорошої імпрези. подію. Особливо вітаємо людей ідеї;) і з ідеями, які можна зреалізувати на практиці.

Організатор

Організаційний комітет:
Стефан Hładyk
Вацлав Шлянта
Стефан Клапик
Еміль Гойсак
Петро Шафран
Сефан Лукачин
Адам Вівйорка
Страсота Ватри
Петро Чухта

Керівництво та організація програми
Еміль Гойсак, Мирослав Дзюбина

ХXІX Лемківска ватра -2011