Збірка лемківської поезії "У Бескидах – низьких горах"


Збірка лемківської поезії "У Бескидах – низьких горах"

Анатолій ЯДЛОВСЬКИЙ народився 12 березня 1953 року в місті Підгайці Тернопільської області (Україна) в родині депортованих Марії (з дому Горощак) та Йосипа Ядловських, уродженців села Кам’яна Новосанчівського повіту, що недалеко від курортного містечка Криниця на Лемківщині.

З 1960 року по 1970 рік навчався в Підгаєцькій середній школі. Вчився добре, більшість предметів - на відмінно. Під час навчання брав активну участь в громадському житті школи. Був учасником художньої самодіяльності: співав у хорі, відвідував танцювальний гурток. Неодноразово захищав честь школи з різних видів спортивних змагань. Школу закінчив з Похвальною грамотою з фізкультури. Крім, приведеної грамоти, нагороджений ще рядом грамот за активну громадську роботу в житті школи. Після її закінчення з першого разу не поступив до вищої школи. Тому рік працював штампувальником на Підгаєцькій фабриці металовиробів.

В 1971 році поступив в Тернопільський фінансово-економічний інститут, який закінчив в 1975 році по спеціальності бухгалтерський облік в промисловості і був направлений на роботу в м. Івано-Франківськ, де живу і працюю по даний час. Під час навчання в інституті продовжував активно відвідувати танцювальний ансамбль “Пролісок”, який діяв при інституті. В його складі став лауреатом одного з фестивалів художньої самодіяльності.
Щодо творчої діяльності, то писав вірші ще навчаючись в школі, але не надавав цьому особливого значення.

В подальшому, уже живучи в Івано-Франківську, продовжував писати для себе, занотовуючи їх в зошит. Невдовзі вирішив показати їх редакторам газет, які виходили в Івано-Франківську. Перший вірш був надрукований у газеті “Новий час” (тижневик Івано-Франківського обласного Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка) в січні 1992 року.

Опісля друкувався в Україні в таких газетах, як: „Молодь України”(Київ); „Світ молоді”, „Новий час”, „Галичина”, „Західний кур’єр”, „Ліга споживачів”, „Рідна земля”, „Вперед”, „Світ духовності”, „Нова зор’я”, „Рани”, „За незалежність” (м. Івано-Франківськ); „Русалка Дністрова” та „Дзвони Лемківщини” (м. Тернопіль); „Земля Підгаєцька” (м. Підгайці). Також друкувався в зарубіжній пресі в часописах „Наше слово” та „Загорода” в Польщі; журналах „Слово Підгаєчан” та „Лемківщина” в Сполучених Штатах Америки.

Збірка лемківської поезії "У Бескидах – низьких горах"

На сьогодні вийшли чотири збірки віршів: “Зупинена мить” (1994 р.), „Серце на долонях” (1995 р.), „Дар Всевишнього” (2002 р.) i "У Бескидах - низьких горах" (2013 р.). Побачили світ також буклети віршів „Акція “Вісла”, „Воскресає Лемківщина”, „Ватра у Ждині” та „Лемківська коляда”, які присвячені долі багатостраждального народу Лемківщини. Надруковані в газетах м. Івано-Франківська оповідання детективного спрямування: „Золоті монети”, „Останній поцілунок”, „Хтось завжди більш вправний”, „Запальничка з непростих”.

Композитор Ярослав Теплий з Житомира написав пісні на вірші – „Лемківська доля”, „Моя Лемковино” і „Моя ти чоколядко”(жартівлива), які він включив у компакт-диски і аудіо-касети. Виконуються вони вокальним дуетом „Червоне та чорне” у складі самого Ярослава та його дружини Валентини.

Керівник і виконавець гурту „ЗОРЕПАД” Іван Пелащишин з м. Підгайці написав і виконує пісні на вірші „Дзвони Лемківщини”, „Лемківщино, рідна мати”, „Ватра у Рівні”, „Синьоокий простір неба” i"Ти стала нею".

Степан Сулич з Івано-Франківська поклав на музику вірш „Гори кличуть”.

Мав неодноразові виступи на радіо, телебаченні і перед громадськістю.

Окрім того, написав „Історію села Кам’яна” (звідки походять батьки). Є членом Івано-Франківської обласної організації ВУТ „ЛЕМКІВЩИНА” з 1991 року. З цього часу і по даний час активно висвітлює в пресі, на радіо і телебаченні новини з життя лемківської громади краю. Деякий час займав посаду заступника голови обласної організації товариства.

Нагороджений Почесною грамотою Голови Державного комітету України у справах національностей та міграцій „За активну громадську діяльність, спрямовану на збереження і розвиток лемківської культури та традицій...”, також – Почесною відзнакою Міністерства культури та мистецтв України „За досягнення в розвитку культури та мистецтв”.

Ознайомитися з поетичною творчістю, зокрема зі збіркою "У Бескидах – низьких горах" можна на сайті лемківського поета Анатолія Ядловського http://www.yadlovsky.eu/u_beskidah_nizkih_gorah.html

Нет комментариев.