Товариству «Любачівщина» – 10 років


Львівське обласне суспільно-культурне товариство «Любачівщина» було створене 23 і зареєстроване 26 лютого 1993 р. Задум про створення товариства постав під час робіт, зв’язаних з впорядкуванням цвинтарів. Спочатку ці роботи розпочали українці з західних теренів Польщі, а потім виникла думка, що потрібно об’єднатися, тобто залучити краян з України.

Ініціаторами створення товариства були: Іван Кущак, Іван Левкович, Роман Зінкевич, Петро Вальницький та інші уродженці с. Новий Люблинець.

Першим головою товариства було обрано Івана Левковича, котрий керував його діяльністю до 1995 р. Потім його замінив на цьому посту Мирон Ференц, а з 1999 року головує Михайло Герасимович. Товариство нараховує сьогодні понад 1000 членів.

Основні напрямки діяльності товариства, це:
– поїздки на рідні терени з метою впорядкування цвинтарів, відзначення історичних дат і участі в панахидах на могилах воїнів УПА, контакти з родичами на цих теренах і т.п.;
– видання друкованих органів, (часописи «Вісник Любачівщини», «Інформаційний бюлетень»);
– художня самодіяльність.

При товаристві з перших років його заснування створено хор «Любачівщина», який успішно виступає до сьогоднішнього дня.

Із усіх напрямків діяльності товариства найбільшу увагу ми надаємо поїздкам на рідні терени.

Кожного року відбувається 5-6 автобусних поїздок, деякі по 2-3 автобуси одночасно. Для прикладу наведемо статистичні дані за 2002 р. Всього відбулося 7 поїздок, зокрема: перша поїздка 21-23 травня до Селиськ та Любачева для участі в святій літургії у день Святого Миколая та друга поїздка 16-18 травня до села Радруж для впорядкування та огородження цвинтаря; третя поїздка 18-19 серпня до Нового Люблинця на парафіяльне свято Преображення Господнього: четверта – 28-30 серпня для впорядкування цвинтаря та освячення новозбудованого пам’ятника отцю Василеві Гучку в с. Радруж; п’ята – двома автобусами 29-31 серпня до Верхрати на урочистості, присвячені 11 річниці незалежності України; шоста – 12-16 жовтня до м. Старі Олешиці для впорядкування цвинтаря та церкви Святої Покрови; сьома – 19 грудня до м. Любачева для участі в парафіяльному святі Святого Миколая.

На жаль, ми не можемо похвалитися великими досягненнями відносно впорядкування цвинтарів. Все ж таки окремі роботи проведено. Наприклад, завдяки зусиллям Іллі Лихача з Жапалова та представників товариства «Любачівщина» впорядковано та огороджено цвинтар у Старому Селі, продовжується огороджування та впорядкування цвинтаря в Радружі впорядковується цвинтар в с. Башня Долішня, виконано частину робіт, зв’язаних із впорядкуванням цвинтарів у с. Гораєць, у м. Старі Олешиці, у с. Суха Воля.

Видавнича діяльність – це, зокрема, видання журналу «Вісник Любачівщини». Останнім часом журнал виходить більш-менш регулярно, за останні два роки ми видали 4–8 номери журналу.

Третій напрямок діяльності нашого товариства – це художня самодіяльність. При товаристві на другий рік після його заснування було створено хор «Любачівщина», який успішно виступає й сьогодні. Засновниками хору були композитор і перший його диригент Володимир Пержило і перший голова товариства Іван Левкович. Художнім керівником і диригентом сьогодні є Євген Кузів.

Приблизно 1,5 року тому ми нарешті отримали офіс. Хай маленький, але є свій куточок і це має велике значення для роботи товариства. Маємо можливість проводити засідання Ради, зберігати літературу та інше.

Товариство «Любачівщина» бере активну участь у роботі об’єднання товариств депортованих українців (ОТДУ), в яке входить 12 товариств Львівської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської областей і Києва. sexpresso

Є питання, які рівнозначно стосуються всіх депортованих, наприклад, видача пільгових довідок для отримання заграничних паспортів без сплати державного мита, отримання статусу депортованих, питання безвізового режиму в’їзду на територію Польщі і т.п.

Результати роботи в ОТДУ ми вже відчули на отриманні довідок для закордонних паспортів. Тільки наше товариство видало 223 такі довідки. Це має велике значення, оскільки у зв’язку зі вступом Польщі до Європейського Союзу ввійде в силу візовий режим і поїздки за внутрішніми паспортами буде припинено.

на фото: Хор «Любачівщина» під час святкувань його п’ятирічного ювілею. Сидять зліва: заст. голови т-ва Григорій Горох, нар. артистка України Марія Байко, голова т-ва «Любачівщина» Михайло Герасимович, доцент консерваторії Любов Боднар, перший голова т-ва Іван Левкович, композитор і диригент хору Володимир Пержило, заст. голови т-ва Іван Ярема і секретар т-ва Чеслава Герон.

Михайло Герасимович

Нет комментариев.