V з'їзд Лемків України. Документи з'їзду.


V з'їзд Лемків України. Документи з'їзду.

Світова Федерація українських лемківських об'єднань
Всеукраїнське товариство "Лемківщина"






ЗВЕРНЕННЯ
делегатів та учасників V з'їзду лемків України


Президенту України Віктору Ющенку
Голові Верховної Ради Володимиру Литвину
Прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко


До трагедій XX століття належить депортація етнічних українців із споконвічних українських земель Лемківщини, Перемищини, Підляшшя і Холмщини УРСР 1944-1946 і 1951 рр. Протягом цього періоду депортовано 483808 українців з території Польщі. 140577 осіб, що залишилися, були депортовані згідно акції "Вісла" на північно-західні території Польщі.

Депортація знищила духовну і матеріальну культуру, а самих, лемків поставила на межу зникнення. Це призвело до зміни етнічних границь України. Злочини більшовизму щодо інших депортованих народів засуджено. На рідні землі повернулися татари, калмики, чеченці, інгуші. Виплачують компенсацію остербайтерам, реабілітовують депортованих у Сибір. Нічого не робиться тільки для депортованих українців з Польщі.
Настав час подолати наслідки примусових депортацій, евакуацій, переселень, вигнань.
Історична справедливість має бути відновлена!

МИ ЗВЕРТАЄМОСЯ ДО ВАС ІЗ ТАКИМИ ВИМОГАМИ:


1. Дати політичну та правову оцінку Угоді між урядом УРСР і Польським Комітетом національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі, підписаної 9 вересня 1944 року. Визнати Угоду незаконною і засудити її як порушення прав і свобод громадян.

2. Дати політичну та правову оцінку акції "Вісла" 1947 року, за якою українське населення Польщі, що залишилося, було депортовано на північно-західні землі Польщі і розселене поміж поляками з метою асиміляції, а сотні українців-патріотів ув'язнені в концтаборі Явожно.

3. Спільно з Урядом Польщі розробити Державну програму етнічного відродження Лемківщини, яка б передбачила повернення депортованих на свої землі, повернення їхнього майна, розвиток культури та освіти, задоволення релігійних потреб.

4. Прийняти Закон України "Про визнання депортованих осіб, примусово переселених у 1944-1946 і 1951 рр. з території Польщі в Україну".
5. Вимагаємо безвізового перетину українсько-польського кордону депортованим з Польщі, членам їх сімей та нащадкам із метою відвідання рідних сіл, храмів і могил родичів.
6. Просимо прийняти нашу повноважну делегацію для з'ясування концептуальних положень і створити Державну комісію для практичного розв'язання вказаних проблем. Залучити до роботи цієї комісії представників Всеукраїнського товариства "Лемківщина".

Прийнято 10 жовтня 2009 року на V з'їзді лемків України
.



V з'їзд Лемків України. Документи з'їзду.

Світова Федерація українських лемківських об'єднань
Всеукраїнське товариство "Лемківщина"







ЗВЕРНЕННЯ
делегатів та учасників V з'їзду лемків України до лемківської громади України та поза її межами

Дорогі краяни!


Століттями український народ був розділений і пригноблений. Завойовники намагалися знищити український народ духовно і фізично. На їх рахунку мільйони наших співвітчизників - замордованих у тюрмах і таборах, винищених голодоморами, на будовах соціалізму, освоєнні Сибіру. В боротьбі за волю і незалежність України безліч її синів і дочок загинули. Загарбано і знищено безцінні скарби нашої духовної та матеріальної культури.

Не менш суворою і жорстокою була доля і західної гілки українського народу - лемків! Упродовж століть вони піддавалися політичному, моральному і фізичному тиску від польської влади.

Шістдесят п'ять років тому, 9 вересня 1944 р., почалася одна з багатьох трагедій ураїнського народу - насильне виселення лемків із своїх земель. Депортація вирвала з корінням народ із прабатьківських земель.
Із 320 лемківських сіл (1935 р.) 70 - після депортації безслідно зникли!
Значна частина Лемківщини пустує досі.

У середині XX століття у центрі Європи здійснювався етноцид українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, за яким спокійно спостерігала цивілізована Європа. Депортація знищила духовну і матеріальну культуру, а самих лемків поставила на межу зникнення. З обрію цивілізації зникає цілий субетнос.

"Депортація лемків із земель, що споконвіку належали їм, - трагічна сторінка в історії України, і замовчувати її - означає зраджувати власний народ", - сказав Президент України В. Ющенко у своєму листі до Товариства.

Невблаганно злітають роки, сивіють наші голови, догоряють свічки у лемківських хижах, але не згасає любов до Лемківщини!

П'ятий з'їзд лемків України проходить у відродженій, самостійній Українській Державі.
Ми, учасники з'їзду, звертаємося до лемків, які проживають в Україні, морально і матеріально підтримувати Всеукраїнське товариство "Лемківщина". Адже воно багато робить для збереження і відродження нашої культури, традицій, духовності.
Щорічно проводиться Всеукраїнський фестиваль лемківської культури, створені музеї в Тернополі і Монастириську, традиційними стали регіональні фестивалі, діє Лемківська церква у Львові, проводяться творчі виставки мистців-лемків.
Товариство дбає про соціальний захист депортованих краян. Завдяки багаторічній праці товариства депортовані отримали статус "учасників війни".

Дорогі краяни! Вступайте у члени товариства "Лемківщина", створюйте осередки на місцях, беріть участь у суспільно-культурному житті лемків, Всеукраїнському фестивалі в Монастириську, відвідуйте музеї матеріальної і духовної культури лемків, допомагайте виходу друкованих видань, ставайте меценатами і спонсорами нашого відродження!

Від імені учасників V з'їзду лемків України звертаємося до наших братів і сестер-лемків (лемаків, русинів, руснаків, українців), які проживають у Польщі, Словаччині, Хорватії, Сербії, Чорногорії, США і Канаді та інших державах: свято бережіть свою культуру, традиції, мову.

Об'єднаними зусиллями, зі взаємною повагою і любов'ю до втраченої землі, ми зможемо багато досягти.

В єдності - наша сила. В праці - запорука успіхів!

Делегати V з'їзду лемків України




V з'їзд Лемків України. Документи з'їзду.

Світова Федерація українських лемківських об'єднань
Всеукраїнське товариство "Лемківщина"







РЕЗОЛЮЦІЯ

V з'їзду Лемків України


V з'їзд лемків України заслухав і обговорив звітну доповідь Голови ВУТЛ Олександра Венгриновича та Контрольної Комісії Товариства.

У Всеукраїнське товариство "Лемківщина" входять 18 обласних і регіональних організацій. Районні підрозділи та сільські осередки діють у Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Луганській, Житомирській, Кіровоградській областях. Наші товариства стали представницькими структурами лемків, які своєю діяльністю охоплюють різні сфери громадсько-політичного та культурно-просвітницького життя переселенців. Товариство "Лемківщина" ініціювало прийняття Закону України "Про статус учасника війни" і підготувало проект Закону про надання статусу "депортованих" особам, які були примусово переселені з території Польщі в УРСР у 1944-46 і 1951 роках.

Відродження самобутньої лемківської культури і мистецтва, традицій і звичаїв піднято на високий рівень. "Лемківська Ватра" в Монастириську набуває міжнародного значення. З кожним роком підвищується його організація, зростає професійний рівень мистецьких колективів та окремих виконавців. Регіональні фестивалі проводяться в Тернопільській (Ягільниця), Львівській (Городок, Самбір, Борислав), Івано-Франківській (Осада-Брошнів), Закарпатській (Зарічеве), Луганській (Переможне) областях. Свята лемківської пісні проходили в Києві, Тернополі, Львові, Івано-Франківську, Житомирі. У лемківських традиціях проводиться святкування Різдвяних, Йорданських, Великодніх і Зелених Свят. Музей лемківської культури і побуту в Монастириську отримав статус "обласного". Працюють музеї та музейні кімнати в Тернополі, Ягільниці, Бережанах, Борщеві. Зарічеві. Виставки лемківського мистецтва, зокрема писанкарства і різьби, проведені у Львові, Тернополі та Києві (Палац мистецтв "Україна"). На високому рівні відзначено 20-річчя товариства "Лемківщина" у Львові. В багатьох обласних центрах проходили наукові конференції та урочисті академії, присвячені трагічним датам переселення і відзначення видатних діячів культури та мистецтва. Встановлені пам'ятні знаки в Бережанах, Теребовлі, Чорткові, Копичинцях, Збаражі, Жовтневому, Самборі, Галичі, а також у Святкові Великій (Польща). Багато науковців, студентів та учнів вибирають темами своїх наукових досліджень історію та культуру Лемківщини. Варто відзначити сподвижницьку роботу Всеукраїнського фонду Родини Лимич у Рівному, які організовують масові поїздки в Спліт-Подстрана (Хорватія).

Діяльність лемківських організацій широко висвітлювалася в засобах масової інформації - телебачення, радіомовлення, преса.

Однак, ще багато проблем, програм і планів залишаються невирішеними.

Враховуючи результати роботи Всеукраїнського Товариства "Лемківщина" за звітний період, V з'їзд лемків України:

1. Схвалює діяльність Колегії ВУТЛ за звітний період 2005-2009 рр.

2. Затверджує протоколи Номінаційної комісії про вибори Голови, членів Колегії, Контрольної комісії ВУТЛ і фінансовий звіт.

3. Доручає новообраному Голові та Колегії ВУТЛ:

- домагатися від Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів прийняття Заг кону України про депортацію українського населення з Польщі в 1944-1946 і 1951 рр. і надання переселенцям та їх нащадкам статусу депортованих;

- домагатися від Президента та Кабінету Міністрів України прийняття Державної програми збереження культурної спадщини лемків - етнографічної групи українського народу;

- звернутися до Уряду України в справі створення інформаційного простору між Україною, Польщею і Словаччиною для обміну теле- і радіопередачами, випуску україномовної літератури на лемківську тематику;

- звернутися до Уряду України про допомогу на державному рівні лемкам-русинам-українцям в Польщі, Словаччині, Сербії та Хорватії в рамках реалізації Національної програми "Закордонне українство";

- вирішити питання безвізового перетину кордону Польщі уродженцями Лемківщини та їх нащадками;

- внести необхідні зміни та доповнення в Статут ВУТЛ, які були підтримані делегатами з'їзду;

- створити обласні організації та Всеукраїнську організацію "Молода Лемківщина";

- розробити Положення про Секретаріат і ввести платну посаду секретаря ВУТЛ при наявності коштів;

- домогтися державної фінансової підтримки статутної діяльності Товариства;

- покращити видавничу діяльність - "Лемківський календар" у Львові та часопис "Дзвони Лемківщини" в Тернополі;

- продовжити клопотання про відкриття окремого Інституту лемкознавства при Інституті народознавства Національної Академії наук України у Львові;

- продовжити плідну діяльність з відродження лемківської культури і мистецтва, традицій і звичаїв.


Слава Україні ! Слава Лемківщині !


Нет комментариев.