Cтрави. Частина I.


Страви з фруктів

Ябчанка (суп фруктовий )
Яблука почистити від серединки і лушпинки, порізати на шматочки і варити до готовності, перетерти через друшляк або вим’яти. Розколотити борошно із сметаною, влити у вариво і легко хай закипить. До смаку додати цукор.
Їсти з картоплею, хлібом.
Таким само способом можна приготувати грушанку і слив’янку.

Страви з сиру і яєць

Сир зі сметаною і цибулею
300 г сиру добре розтерти і перемішати з двома склянками сметани, посолити, додати нарізаної зеленої цибулі – зрізуванню. Все добре перемішати.
Сир з хроном
Сир підготувати як попередньо, тільки замість цибулі дати 2 – 3 ложки потертого на терці хрону.

Бриндзя
До свіжого овечого молока додавали шматочок засушеного телячого шлуночка (телятка одно-двотижневого віку), ставили в тепле місце. Через певний час зробився сир – грудка.
Тоді брали свіжий сир з коров’ячого молока і сир-грудку з овечого молока, солили, добре розміщували рукою, клали в дерев’яну діжечку, втрамбовували, накривали полотниною, дерев’яним кружком, а зверху клали камінь. Зберігали в прохолодному місці.
Бриндзя була майже щоденною їжею у лемків.

Сирник
500 гн свіжого сиру протерти крізь друшляк, додати склянку сметани, дрібку солі, стерті 5 жовтків з 200 г цукру, збити білки, тертий хліб – усе ретельно перемішати. Викласти у круглу форму, змащену маслом, пекти 30 хв. у не дуже гарячій духовці.

Яшниця (яєшниця)
Розтопити масло на сковороді. В посудині розколотити яйця, добавити молока, посолити, вилити до кип’ячого масла і помішувати ложкою на вогні, щоб загусло.

Страви з картоплі

Левеш (картопляний суп)
У підсоленій воді варити моркву і петрушку, потім додати нарізану шматочками картоплю. Підсмажити на маслі цибулю, добавити 1 ложку борошна, розвести відваром або водою, розмішати, щоб не було грудок, влити до лемешу, додати лавровий лист, перець. Нехай ще трохи покипить. Замість підсмажки, можна додати кислої сметани.

Левеш з кмином
Левеш з кмином варити, як написано попередньо, тільки на початку варіння додати чайну ложку з верхом кмину.

Левеш з горохом і квасолею
Левеш з горохом і квасолею вариться як звичайний, тільки горох і квасолю треба попередньо на декілька годин замочити, потім зварити, пом’яти і додати до варива.

Картопляні галушки
Почистити біля 1 кг картоплі, потерти на терці, легко віджати через марлю зайву речовину, додати 1-2 яйця, 2 –3 ложки борошна, сіль, добре перемішати, зробити галушки величиною з грецький горіх. Варити 6 – 8 хв. у підсоленому окропі при повільному кипінні. Їсти з підсмаженою цибулею на маслі, олії, а ще краще зі шкварками або посипати сиром чи бринзою.
Такі галушки їли на Лемківщині як перше дане з молоком. Клали на миску і заливали теплим молоком.

Фучки - картопляні галушки з сиром, печені
Картопляну масу зробити як на картопляні галушки варені. З маси зробити кружечки, на них покласти сир і звернути (сир підготувати як на вареники). Виробляти галушки величиною з яйце, класти на добре змащену бляшку-лист, трохи полити маслом, можна змастити яйцем і спекти в духовці на рум’яно.
На Лемківщині такі галушки робили і запікали з бринзою.

Бандуряники – картопляні пляцки
Сиру обчищену картоплю потерти на терці, додати сіль, яйце, 1 –2 ложкиборошна і все ретельно перемішати. Приготовлену масу ложкою класти на сковороду з розігрітою олією і обсмажити з обох сторін. Їсти зі сметаною або маслом.при бажанні в картопляну масу можна додати сир, кабачки чи гарбуз.
На Лемківщині бандурянки пекли в печі для хліба на листках з свіжої капусти або на листках клену.
Бандури – картопля (по-лемківськи)
Картопля запечене на зі сиром або бриндзою
Картоплю зварити зі шкіркою. Зварену почистити, велику порізати, посолити, посипати перцем, класти тонким шаром у посудину, збризнути маслом, посипати сиром або бринзою і полити сметаною. Так зробити 2 - 3 рази з тим розрахунком, щоб верхній шар був у картоплі. Полити зверху сметаною, накрити кришкою і тушити в духовці 30 – 40 хв. наприкінці кришку на 5 – 10 хв. зняти, щоб верхній шар картоплі підрум’янився.

Картопля печена
Непочищену аід шкірочки, промиту картоплю покласти на лист, посипати сіллю, поставити в духовку (краще в піч на прожарене вугілля) і пекти до готовності. Спечену картоплю на прожареному вугіллі викласти на тканину, зробити кілька рухів тканиною, щоб її почистити і на декілька хвилин завернути, щоб відпарилася. Їсти з маслом, сіллю, молоком.

Страви з капусти

Капуста квашена варена
Квашену капусту віджати, промити ( якщо дуже кисла ), залити водою і варити до готовності, потім заправити підсмаженим салом з цибулею і борошном. Наприкінці додати лавровий лист, сіль, перець.
Їдять з вареною картоплею, пом’ятою або відвареною в лушпинах, почищеною і підсмаженою на рум’яно в духовці.

Варянка (борщ)
Закип’ятити 2-3 л вару (квасу) з капусти. Якщо квас перекислий, розбавити водою. Підсмажити на жирі цибулю, 1-2 ложки борошна розвести водою, влити до варива, хай ще трохи покипить. Потім кинути лавровий лист, сіль, перець. Для кольору можна додати буряк. Їсти з картоплею, хлібом. В тарілці можна заправити сметаною.

Суп зі свіжої капусти на сметані
Дрібно порізану картоплю, моркву і свіжу капусту поставити варити в гарячу воду, потім додати півсклянки рису, посолити і хай легенько кипить.
Жовток розколотити з 2-3 ложками сметани, влити до варива, дати перець і довести до кипіння.
Сметаною суп можна заправити і в тарілці. real6

Капуста тушена з кмином
Квашену капусту треба віджати і промити. В посудину дати трохи жиру, 0,5 склянки води. 1-2 чайні ложки кмину і капусту, накрити кришкою, поставити тушити, час від часу помішувати. Коли капуста зам’якне, додлати підсмажену цибулю, борошно, перець, все добре змішати і продовжувати підтушувати 8-10 хв.
Таким самим способом можна приготувати і свіжу капусту, додавши кислоти або кислої сметани.

Салат з квашеної капусти
Квашену капусту треба промити, віджати, дати дрібненько порізаної цибулі, олії (краще лляної), цукру ( до смаку ), все добре пермішати, викласти на блюдо.

Вар – сік з капусти
1 л вару з квашеної капусти процідити через сито, якщо надто кислий, добавити перекип’яченої води, поперчити, трошки поцукрувати.
На Лемківщині вар використовували як напій, а в часі посту – їли з теплою вареною печеною картоплею.

Нет комментариев.