Презентація музичного альбому «Мелодії карпатських полонин»


Презентація музичного альбому «Мелодії карпатських полонин»

Днями у столичному мистецькому центрі «Кобальт» відбулася презентація платівки «Мелодії карпатських полонин». Цей альбом відкриває перед слухачами світ традиційної музичної культури пастухів Гуцульщини. На диску вперше в великому обсязі представлені традиційні пастуші награвання на таких інструментах, як фуярка (флояра), джоломіга, дримба, теленка, денцівка, а також трембіта та воловий ріг. Крім інструментальної музики в альбомі представлені також полонинські співанки, та навіть звуки калатал та дзвіночків, що вішають на шию худобі, аби визначити за звуком місце її перебування.
[code][/code]
Головною подією вечора став виступ одного з участників проекту «Мелодії карпатських полонин» – народного музиканта Миколи Варцаб’юка, що приїхав з карпатського села Космач, косівського району. Гості, що відвідали цю подію, змогли почути у його виконанні старовинні полонинські мелодії. Микола Варцаб’юк продемонстрував старовинну техніку гри на фуярці, що супроводжується гортанним гудінням.

Презентація музичного альбому «Мелодії карпатських полонин»

Платівку «Мелодії карпатських полонин» презентував автор цього проекту, київський музикант Геннадій Мельник, що створює власну музику під псевдонімом Гектор Мукомол. Музикант розповів про історію створення цього проекту та про свої мандри карпатськими полонинами. За словами Геннадія Мельника, особливість полонинської музики полягає в тому, що вона народжується в живій атмосфері, посеред карпатських гір. “Атмосфера ця наповнена співом птахів, звуками калатал, шумом вітру а інколи тишею” – розповідає автор. “Як звукорежисер, я намагався здійснити такі записи, які б відтворювали атмосферу карпатських полонин. Реалізувати цей задум можливо було лише в природному середовищі, тобто на полонинах. Тому мені доводилося складати в наплечник необхідну апаратуру та вирушати в гори”.

Тож, слухачі цього альбому, мають нагоду почути гру вівчарів на флоярі у супроводі хору птахів та під акомпанемент калатал, що вішають на шию худобі. Гості вечора почули також цікаву розповідь про музичні інструменти пастухів Гуцульщини. Найулюбленішим музичнім інструментом вівчарів є фуярка, яку називають також фрілка, флояра або сопілка. Це відкрита флейта з боковими отворами, яка може виготовлятися з дерева або з металевої трубки. Фуярка має довжину від 25-ти до 80-ти см. Промокод 1xBet на сегодня можно использовать только один раз – при регистрации, после чего дается 30 дней для прокрутки бонуса. Общее количество кодов не ограничено, но в любое время акция может быть приостановлена. Промокод 1хБет Украина для увеличения бонуса. Букмекерская контора 1хБет – одна из самых популярных беттинговых площадок, предлагающая высокие коэффициенты, широкую линию с дополнительной росписью. Благодаря низкой марже БК пользователи стабильно зарабатывают на ставках на спорт.


На фото музикант Микола Варцаб’юк та автор проекту «Мелодії карпатських полонин» Геннадій Мельник розповідають про різновиди цього інструменту. Можливо, найкращим місцем для проведення подібної презентації була б одна з карпатських полонин, адже живий дух полонини неможливо відтворити в місті. Не дарма ж кажуть, що краще гір можуть бути лише гори. Проте, ця мистецька акція дозволила відвідувачам заходу ближче познайомитися з самобутньою традиційною культурою карпатських пастухів, і цілком можливо, що для декого, знайомство з цією незвичайною культурою продовжиться вже безпосередньо в карпатських горах, на просторах чарівних полонин.

Відео з презентації








Зв’язок з автором проекту:
pangena@ukr.net (Геннадій Мельник)

Нет комментариев.