Горить, палахкотить і не згасає Лемківської Ватри вогонь


Так,саме з 20 по 23 липня 2006 року в Ждині, на Лемківщині, відбулося ХХІV Міжнародне свято лемківської культури "Лемківська Ватра”.

Програма Свята була урізноманітнена не тільки творчими виступами на ватряному полі.
В четвер, 20 липня 2006 року було покладено квіти до пам'ятника Богдана-Ігора АНТОНИЧА в Новицах: на могилі борцям з німецькими окупантами в Устю Руским: на могилі НИКИФОРА –Епіфанія Дровняка в Криниці.
В рамках спіткань колишніх мешканців Лемківщини проходили зустрічі краян-односельчан в на місцях колишнього проживання.

В п'ятницю, 21 липня, в рамках Свята, в Горлицях, у галереї „Двір Карваціянів” відбувся вернісаж художньої виставки „Лемківський Єрусалим”.
А на ватряному полі було розпалено ХХІV Лемківську Ватру в Ждині. І розпочато виступи творчих колективів і учасників свята з України, Польщі та Словакії.

В суботу ж, 22 липня 2006 року, відбулося урочисте привітання гостей Свята та Гала-концерт, в якому взяли участь народні фольклорно-етногафічні колективи та виконавці з Канади, Сербії, Словакії, України.
Як завжди традиційно, у неділю, Лемківська Ватра розпочалася Службою Божою біля Лемківської Каплиці, а продовжилася виступами знову ж таки на фестивальній сцені.Гостей свята радувало молоде покоління лемків – дитячі ансамблі та окремі виконавці.
Цього ж дня Лемківська Ватра погасла і офіційно закінчилося ХХІV Міжнародне свято лемківської культури „ Лемківська Ватра”.

На протязі всіх днів Свята мала змогу ознайомитися та придбати літературу про Лемківщину, вироби народно-прикладного мистецтва, скоштувати давні страви та й просто попити пива і поспілкуватися. Можна було бачити вражаючі зустрічі людей, котрі зустрілися через десятки років, котрі викликали сльози на очах. Духовне значення Лемківської Ватри, котра стає місцем зустрічі для тисяч гостей та учасників Свята, краян, котрі розкидані по всьому світу, дуже велике. Представляем вам эксклюзивную подборку игровых клубов с лицензией ! Здесь собраны только надежные и проверенные площадки, гарантирующие безопасность и честность игры. Каждый клуб в этой подборке имеет официальную лицензию, что является залогом качества и надежности. Вы сможете насладиться широким выбором азартных игр, увлекательными слотами и классическими настольными играми. Бонусы и акции не оставят вас равнодушными, а качественная поддержка поможет решить любые вопросы.

Незважаючи на проведену оргкомітетом Свята роботу, постійні відвідувачі Лемківської Ватри в Ждині, знавці лемківської культури, відзначали слабий склад і рівень багатьох творчих колективів та виконавців, та й саму режисуру та ведення. Невідомо за яким критеріями організатори обирали учасників святкової концертної програми від України. Склалося враження, за деяким виключенням, що українські колективи та учасники обираються не за їхнім власним рівнем творчо-виконавської майстерності, а по відношенню цього рівню до рівню багатьох колективів господарів Свята. Якщо такий відбір слугує тому, щоб урізноманітнити концертну фестивальну програму, то він себе не виправдав. Було дивно бачити не на фестивальній сцені, а серед гостей відомих та знаних улюбленців багатьох лемків, та й не тільки. Це і ведучий багатьох лемківських імпрез в Україні та Польщі, народний самородок-конферанс'є Василь Шкимба з Калуша; це і прекрасна лемківська співачка Юлія Дошна з Польщі; це і провідні виконавці лемківської пісні Валентина та Ярослав Теплі – дует „Червоне та Чорне” – з Житомира та багато інших. Такі таланти як діаманти, блиск та краса котрих вражає, захоплює, зачаровує і їх хочеться споглядати ще і ще. Так само на фестивалі таким діамантом став український скрипаль-віртуоз Василь Попадюк, котрий приїхав вже з Торонто(Канада), бо коли приїзджав з України, то його не помічали. Така сама історія і з дівочим гуртом „Під облачком”, котрий так само приїхав вже з Торонто, а не з Польщі. Воістину, нема пророка у своїй Вітчизні.

А загалом, Лемківська Ватра в Ждині залишається тим місцем зустрічі, котре для багатьох лемків змінити не можна. Тож хай горить, палахкотить і не згасає у душах і в серцях вогонь любові до рідного краю, до Лемківщини.

Нет комментариев.